Låt inte vinterkyla och snö stoppa dig från att fortsätta springa utomhus! Här nedan tar vi hål på ett gäng vanliga myter om vinterlöpning, vilket vi hoppas kan inspirera dig till att fortsätta snöra på dig skorna och ge dig ut, trots kalla temperaturer, mörker, isiga underlag och djup snö – för det finns så mycket njutbart som väntar på dig. (Och tänk att möta våren med bibehållen löpform…)

1. Vattentäta material är alltid rätt.

Nja, inte nödvändigtvis. Det kanske framstår som det logiska alternativet men om det inte snöar (eller regnar) så kan vattentäta material istället stänga inne svett och fukt, vilket kan leda till att man blir kall. Väldigt kall. Satsa istället på material som andas dagar utan nederbörd. Ull är fantastiskt – och det värmer ju till och med när det är blött, så ett mer vintervänligt material går knappast att hitta.

2. Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder.

Överlag sant, absolut – men extremt kallt väder kräver ändå en viss nivå av försiktighet. Ner till -10°C är lite “business as usual” för de flesta av oss (i alla fall om man är hyfsat van vid vinterväder i kombination med uteaktivitet) men är det kallare än så är det klokt att sänka intensiteten och köra mestadels lugna pass. Under -30°C och det är smartare att gå, alternativt välja löpbandet istället.

3. Vätskebrist är inget bekymmer på vintern.

Nja, kalla temperaturer kan vara luriga. Många av oss känner inte törst på samma vis, men att fylla på depåerna är fortfarande viktigt – särskilt på längre pass. Och klär man sig lite för varmt kan svetten verkligen flöda! Ett tips är att fylla dina flaskor med varm dryck (sportdryck eller vatten), både för att det är gott och värmande men också för att det tar längre tid innan vätskan fryser.

4. Håll dig till löpbandet eller plogade vägar när snön ligger djupt.

Helt fel! Löpning i djup snö = fantastisk träningseffekt. Strunta i allt vad fart heter och fokusera helt och hållet på ansträngningsnivå. Det kommer inte att vara lätt, men löpning i snö – upp till knädjupt om snön är lätt – är verkligen ett grymt bra träningspass, är barnsligt roligt och fungerar som en enda lång allround-styrkeövning.

5. Vinterlöpning ökar risken för att bli sjuk.

Egentligen inte. Rörelse och frisk luft (särskilt vintertid, när vi normalt sett spenderar mycket mer tid inomhus) fungerar istället immunförsvarsstärkande. Det du däremot vill undvika är att bli kall, vilket är lätt hänt när kläderna dryper av svett och kvicksilvret har krupit nedåt. Så klä dig rätt, ha koll på dina egna begränsningar och se till att hålla dig varm både under och efter träning. Och om du ändå skulle råka bli sjuk, så hittar du riktlinjer för du snabbt tar dig tillbaka till träning igen här: Hur snabbt efter sjukdom kan jag börja springa igen?

Om du vill få fler tips på hur du gör vinterlöpning riktigt njutbart, kolla in vår Guide till vinterlöpning så att du kan hålla igång löpsteget under de kalla månaderna. Vi går igenom allt från hur man bäst klär sig och lämpliga skoval till tips kring energi och vätska och vikten av en bra pannlampa.

I egenskap av ambassadörer för Icebug och Silva kan vi å det varmaste rekommendera Icebugs dubbade löparskor för vinterlöpning och Silvas pannlampor för att både synas och se bra när det är mörkt ute. Sophias favoriter är Icebug Pytho6 BUGrip och Silva Free 2000 S, medan Mike gillar Icebug Arcus BUGrip GTX och Silva Trailer Runner Free 2 Ultra.

Senaste inläggen

Bli en del av vårt community med
10 000+ löpare och anmäl dig till vår mejllista. 

Få mejl varje vecka med träningstips, insikter och motiverande löppass för att bli en starkare löpare.

Leave a COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Härligt att läsa aktuella inlägg för säsongen! Själv kör jag på andningsmask när det är – 10 och mer. Har även sprungit 16 km terräng med snö upp till knäna, det tog 3 h och 40 minuter för mig 😅 I sommar hoppas jag på att flyga fram!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}