Av Mike Miracolo | 2023-12-14

Idag gjorde jag något ovanligt (i alla fall för mig, Mike). Jag lämnade kvar träningsklockan hemma när jag stack ut för att springa. Och gissa vad? Det var fantastiskt.

När sprang du senast utan att låta klocka eller telefon logga varenda steg? Det är otroligt befriande, men missförstå mig rätt – jag älskar min klocka. Och datan den ger mig. Och sättet den minutiöst trackar all min träning. Men ibland gör siffrorna mer skada än nytta, och det tog mig det här löppasset för att förstå det fullt ut.

Nu tänker du kanske “men herregud, Mike, hur kan den här poletten inte ha trillat ner tidigare?”. Sophia har ju öppet pratat om sina blandade känslor inför sin träningsklocka, och för inte särskilt länge sedan ledde det till ett nytt inlägg på temat på Instagram here. Men jag… jag är ju ingenjör. Jag älskar data. Och jag trodde därmed att jag var immun.

Som så många av er kollar jag min fart flertalet gånger under varje pass. Om jag har sprungit snabbare än förväntat får jag världens kick. Men om jag istället har sprungit långsammare är det inte riktigt lika kul. Det där kan jag ändå hantera. Jag är van, helt enkelt. Men… det finns flera aspekter av det här.

”Men jag…
jag är ju ingenjör.
Jag älskar data.”

På mitt klockfria pass kände jag en sådan påtaglig känsla av både frihet och kontroll. Jag var den som dikterade mina känslor – inte siffrorna som normalt snart kommer dyka upp på Strava. Det var en ögonöppnare.

Förra året anordnade vi ett webbinarium under namnet  ”3 Little Known Mistakes You Are Making In Your Training”. Det största misstaget som vi diskuterade var just hur vi så lätt låter klockans siffror bestämma inte bara hur vi springer, utan hur vi känner inför vår löpning och oss själva. Det är precis där jag har hamnat på sistone, mer eller mindre ovetandes.

Idag när jag var på hemväg klev en älg ut på vägen framför mig. Jag stannade, gick en bit, och riktade sedan pannlampan mot älgen och så stod vi där och stirrade varandra i ögonen i vad som kändes som en evighet. Jag kände mig så fri utan min klocka – det var liksom bara jag som visste vad jag höll på med.

Det där ögonblicket gjorde det tydligt för mig att jag hade återtagit kontrollen (det skulle i och för sig kunna diskuteras – just i den stunden var det nog mer älgen än jag som var bossen).

För mig, just nu, är det här precis vad jag behöver – jag behöver få springa utan att noja mig över siffror och vad de skulle kunna tänkas indikera eller inte indikera. Bara jag själv, mina skor, ett bultande hjärta och ett leende. Kom ihåg, löpning är en… ja, en primal aktivitet. En ursport. Ibland är det således klokt att återknyta till dess rötter.

Jag kommer självklart att fortsätta planera min träning och mina kvalitetspass. Men mitt övergripande fokus en tid framöver kommer att vara kontinuitet, glädje och att underhålla min grunduthållighet.

Jag är själv nyfiken på hur länge jag kommer att kunna hålla fingrarna borta från klockan. Blir det en vecka, blir det två – eller blir det hela vintern? Jag tänker inte att det här kommer leda till en permanent förändring, utan ser det som en välkommen utmaning. Utmaningar leder till utveckling, som bekant. Men jag ska inte ljuga – suget att börja använda klockan redan nu är starkt. Kanske är det just därför som jag behöver en paus från den.

Hur ser ditt förhållande till din GPS-klocka ut? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan.

Senaste inläggen

Bli en del av vårt community med
10 000+ löpare och anmäl dig till vår mejllista. 

Få mejl varje vecka med träningstips, insikter och motiverande löppass för att bli en starkare löpare.

Leave a COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Så sant att man behöver kravfri träning!
  Sen om klockan skall vara med eller inte får var och en avgöra.
  Men att bara njuta å springa utan fokus på prestation är ju nåt som ökar rörelseglädjen.

  1. I totally agree Bengt! I’ve come to the conclusion that I get the most joy if I leave everything behind, including my phone, but that’s not always an option. Everyone should give it a go once in a while.

 2. Vilken snygg ny webbplats! 🙂

  Det är ju det här med att vara slav under sin träningsdagbok, något jag tror de flesta löpare som för träningsdagbok känner i olika grad.

  Jag har bott på samma ställe i över 20 år och nästa år sprungit 4000 mil (!) här på gatorna och i skogarna. Jag kan i huvudet tänka ut en runda av av valfri längd och distansen på klockan brukar stämma ganska bra med vad jag trott. Jag kan absolut tänka mig att springa vanliga distanspass utan klocka men jag vill ändå bokföra den exakta DISTANSEN i min träningsdagbok. Därför följer alltid klockan med ändå, ibland är den dock gömd under tröja eller jacka i ett naivt försök att bortse från den. Jag medger att jag också kollar på tempo och puls (puls brukar jag kunna också kunna skatta väldigt bra utifrån ansträngning) också på distanspass, och definitivt på olika typer av kvalitetspass och att springa intervaller i form av fartlek utan klocka skulle jag ha svårt att tänka mig 🙂

  Vi löpare är ofta "Too obsessed with numbers", jag också. I år har jag sprungit lite mindre än de föregående åren, helt medvetet, ändå sitter jag nu och funderar vad det skulle kräva av mig att nå upp till väldigt fin och jämn siffra i träningsdagboken för helåret, vilket är väldigt dumt, då det riskerar att ta glädjen från löpningen och få den att kännas som ett tvång. Jag blir knappast en bättre löpare eller människa om jag springer tre mil mindre än jag tänkt mig i år, eller tre mil mer för den delen.

  1. Thank you so much for sharing your thoughts Staffan.

   And I can so relate to all of this. As a lover of even numbers it’s a challenge to forget about it all and just run for the joy. I do have anxiety of not having permanent record somewhere, whether it be in a handwritten log or online of all of these runs.

   On the other side of things I think it’s actually quite fun to dive into the data and look compare stats during and after runs. It’s both motivating and hobby in itself.

   After testing this out for a while I think I’ll end up doing doing the occasional run without a watch to keep me honest and remember what it feels like to just run for me.

 3. Och jag, jag är statistiker! Så jag älskar nog data ÄNNU MER! Men säkert är det bra att lämna klockan hemma ibland.
  För mig handlar klockan dock mycket om att påminna mig själv om att dra NER tempot. Jag har svårt att få mina lugna passa tillräckligt lugna, något som klockan hjälper mig att påminna mig själv om.

  1. Yes! Thank you for commenting. Now that is something I cannot relate to though. I’m the opposite, I have no problem taking it slow (call it a gift or a curse). Sophia though, is exactly like you, and reminder to go slower can be helpful.

 4. Jag älskar min löparklocka! Men eftersom jag mest ägnar mig åt brötig trail är tempo för det mesta helt ointressant. Vad som däremot är kul är att sitta hemma och rita upp en rutt i tex Komoot för att sedan ladda ner den till klockan, och följa den om jag är på något okänt ställe eller springer nåt lopp som inte är så tydligt snitslat. I efterhand kan det vara kul att se hur långt passet blev eller var jag har varit (om jag inte hade en rutt att följa), och så blir det ju förstås en träningsdagbok av det hela (använder Strava som en "neutral" lagring eftersom jag hoppar lite mellan klockmärken).

  1. Ok, you just made my day. I’ve never heard of Komoot and will be diving into this later. In the past I’ve used the navigation feature on my watch when in unfamiliar area and used GPS files from races, but this looks like a really fun way to create and discover routes. Thank you for your comment!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}