Mat spelar en viktig roll inom idrott i allmänhet och inom konditionsidrott i synnerhet och har både en, två och tre fingrar med i spelet vad gäller hur just din löpning kommer att utvecklas. Kost och näringsintag kan te sig enkelt och okomplicerat på ett sätt och oerhört komplext och snårigt på ett annat, men en sak är säker: vi bör inte förbises dess betydelse. Samtidigt är det lätt att dras in i en alltför strikt kosthållning där varje tugga analyseras in i minsta detalj – ett förhållningssätt som snabbt kan bli destruktivt.

Att hålla relationen till mat avslappnad och samtidigt se till att kosten och träningen matchar varandra kan således vara knepigt, men att leva enligt följande 10 budord kan göra det hela betydligt lättare:

1. Omfamna kolhydraterna

För oavsett vad en del folk hävdar så utgör kolhydrater det överlägset bästa bränslet för uthållighetsidrottare. Och glöm inte att kolhydrater inte bara innebär bröd och pasta, om dessa inte hör till dina favoriter (team bröd och pasta här dock).

2. Ät tillräckligt

Den allra mest fundamentala pusselbiten i jakten på glädjefylld löpning livet ut är att se till att du är i energibalans – det vill säga att input och output motsvarar varandra. Varje dag. Löpare behöver ofta äta tre portioner och avsluta med en glass. Kom ihåg det – oavsett blickarna som omgivningen levererar.

3. De tre p:na*

Potatis, pannkakor och peanut butter – alla löpare närmast måste se till att deras matvanor involverar de tre p:na i generösa mängder och så ofta det bara går. Håller stressfrakturer och annat bös på behörigt avstånd. (*Det funkar bättre på engelska.)

4. Variation är a och o

Tillskott, pulver och shakes är tråkiga och kostar ofta skjortan. Säkerställ att du får i dig precis allt du behöver genom att helt enkelt äta en mängd olika grejer istället. Upptäck olika grönsaker bortom standardutbudet. Håll skafferiet välfyllt med ett gäng olika spannmål, baljväxter, nötter och frön. Och utmana din föreställning om hur en typisk måltidstallrik bör se ut.

5. Mat är mat

Det finns inget enskilt livsmedel som är så fantastiskt att vi kan leva på det och endast det – och det finns heller inget enskilt livsmedel som är så skadligt att vi aldrig kan äta det. Grönkål och socker kan med andra ord – och med fördel – samexistera i ditt liv.

6. Protein med måtta

Om du har fallit offer för proteinhysterin behöver du knappast skämmas, för det har ju så gott som varenda kotte! Löpare behöver ca 1,2-1,8 g protein per kilo kroppsvikt per dag (för den som inte tränar är motsvarande siffra 0,8 g), och vår gissning är att du redan får i dig tillräckligt utan att ens tänka på det, under förutsättning att du äter tillräckligt och äter varierat. Protein förekommer i en mängd olika livsmedel.

7. Glöm inte bort återhämtningsmålet

Ser du till att fylla på med energi snart efter att du har avslutat träningspasset kommer vinningarna att komma tusenfalt åter i form av snabbare återhämtning, förbättrad prestation och minskad risk för både skador och sjukdom. Försök att få i dig både protein och kolhydrater (ca 20 g protein och 70 g kolhydrater) inom ca 30 min – och sedan är det fritt fram att krascha på soffan.

Läs mer här: Återhämtningsmål efter löpning för maxad träningseffekt – vad, när, hur

8. Välj dina råvaror med omsorg

Vi har en planet att springa på och en kropp att göra det med. Var precis lagom petig och satsa på ekologiskt, närodlat och i säsong så ofta du kan. Premiera de matproducenter som har allas vår gemensamma framtid i åtanke istället för kortsiktiga ekonomiska vinstintressen.

9. Njut

Om vi prompt ska överanalysera något här i livet, välj något annat ämne än det du äter. Mat har en läskig tendens att snabbt förvandlas till en mörk, nedåtgående spiral utan återvändo eller väg ut. Låt den istället ge energi till kropp och knopp, bränsle på dina äventyr och glädje till ditt vardagliga liv – och försök med allt du är och har att låta den förbli en vän som gör häftiga saker möjliga för din kropp att genomföra. Inget mer, inget mindre.

10. Ät mestadels växter

Med en löparaptit kommer dubbelt ansvar att se till att det som landar på våra tallrikar faktiskt rimmar med planetens hälsa och framtida generationers väl och ve. Strunta i etiketter och strikta regler om de stör dig, men dra ditt strå till stacken genom att låta majoriteten av dina matval vara gröna. Växter i olika färger, former och varianter är överlag säkra kort när det kommer till klimatavtryck och miljöhänsyn (men var lite restriktiv med avokadokonsumtionen).

Söker du matinspiration?


Kolla in vår kokbok – Äta för att springa – 20 recept för löparen

Ladda ner din gratiskopia nu.

Senaste inläggen

Bli en del av vårt community med
10 000+ löpare och anmäl dig till vår mejllista. 

Få mejl varje vecka med träningstips, insikter och motiverande löppass för att bli en starkare löpare.

Leave a COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}