Om du har blivit coachad av oss eller har följt vår träningsfilosofi en tid så har du gissningsvis snappat upp att vi gärna inkorporerar strides i löpträningen, oavsett om man är nybörjare eller uppe på elitnivå. Strides förbises och missförstås ofta, men är ett mycket effektivt verktyg om de utförs på rätt sätt. Men vad är egentligen strides? Hur utför man dem, och varför bör du inkludera dem i din träning?
Egentligen är strides – eller stegringslopp som de också kallas – bara ett mycket kort intervallpass, men mer avslappnat och lekfullt. Därtill utförs de alltid som del av ett i övrigt lugnt distanspass. Strides hjälper till att förbättra löpekonomin och löpformen, och fungerar som en “tune up” med avseende på fart. De ger också en skön känsla av ett bra, produktivt löppass utan att för den sakens skulle orsaka något nämnvärt slitage på kroppen. Strides är, kort och gott, ett enkelt, snabbt sätt att förbättra såväl löpekonomi som fartresurser.
Så hur utför man då strides?
Jo, genom att springa 20-30 sekunder snabbt, jogga tillbaka till startpunkten och sedan repetera alltsammans 4-8 gånger. Här pratar vi dock inte om maxfart, utan istället ett hårt men kontrollerat tempo. Fokusera på maximal kraft och bra form, tryck ifrån ordentligt med benen, landa med foten direkt under din tyngdpunkt och pendla kraftfullt men kontrollerat med armarna. Försök att förkroppsliga skolboksexemplet på bra löpform.
Det är fördelaktigt att genomföra strides i en lätt uppförsbacke. Välj en backe som inte är för brant, någonstans runt 5-10 % lutning, vilket innebär 5-10 meters höjdskillnad över 100 meters löpning. Terrängen bör vara mycket löpvänlig, så undvik helst stigar.
Vi rekommenderar att man lägger in ett set med strides en eller (helst) två gånger i veckan, i mitten eller mot slutet av ett annars vanligt distanspass. Undvik strides på långpassen och dagar då du genomför andra hårda löppass. Om du är nybörjare på strides eller snabbare löpning överlag, börja då med 20 sekunder och 4 repetitioner en gång i veckan, och så jobbar du dig uppåt därifrån.
För att visa på hur strides kan läggas in i en vanlig träningsvecka följer här ett exempel på ett schema för en löpare på medelnivå, bekväm med 60-70 km per vecka:
Måndag: Vilodag
Tisdag: 12 km distanspass med 6x 20 sek strides
Onsdag: 10 km tröskelpass
Torsdag: Vilodag
Fredag: 10 km intervallpass
Lördag: 25 km långpass
Söndag: 15 km distanspass med 4x 30 sek strides
Så spring era strides, kom ihåg det som vi har diskuterat här, och avsluta passet med en stark, kapabel känsla – och kanske till och med lite snabbare ben.
Om du inte river av några strides i veckan redan så utmanar vi dig härmed att testa på dem under en månad. Lägg till dem två gånger i veckan under vanliga distanspass, experimentera med antalet repetitioner (4-8 gånger) och längden på “intervallerna” (20-30 sekunder). Och berätta gärna sedan hur det gick!
FAQ
Egentligen är strides – eller stegringslopp som de också kallas – bara ett mycket kort intervallpass, men mer avslappnat och lekfullt. Därtill utförs de alltid som del av ett i övrigt lugnt distanspass. Strides hjälper till att förbättra löpekonomin och löpformen, och fungerar som en “tune up” med avseende på fart. Spring 20-30 sekunder snabbt, jogga tillbaka till startpunkten och repetera sedan alltsammans 4-8 gånger.
Vi rekommenderar att man lägger in ett set med strides en eller (helst) två gånger i veckan, i mitten eller mot slutet av ett annars vanligt distanspass.
Strides hjälper verkligen till att förbättra löpekonomin och löpformen, och fungerar som en “tune up” med avseende på fart. De ger också en skön känsla av ett bra, produktivt löppass utan att för den sakens skulle orsaka något nämnvärt slitage på kroppen. Strides är, kort och gott, ett enkelt, snabbt sätt att förbättra såväl löpekonomi som fartresurser.
Ja! Om du är nybörjare på strides eller snabbare löpning överlag, börja då med 20 sekunder och 4 repetitioner en gång i veckan, och så jobbar du dig uppåt därifrån.
Spring 20-30 sekunder snabbt, jogga tillbaka till startpunkten och repetera sedan alltsammans 4-8 gånger. Här pratar vi dock inte om maxfart, utan istället ett hårt men kontrollerat tempo. Fokusera på maximal kraft och bra form här, tryck ifrån ordentligt med benen, landa med foten direkt under din tyngdpunkt och pendla kraftfullt men kontrollerat med armarna.