Oavsett om du siktar mot pallen eller “bara” vill ta dig i mål helskinnad så följer här våra fem bästa tips och strategier för en stark prestation på tävlingsdagen:
1. Sätt rimliga förväntningar
Börja med att skapa en plan som bygger på realistiska förväntningar. Hur lång tid tror du att loppet kommer att ta dig och vad kan en rimlig genomsnittsfart vara? Fundera på dessa och ringa in realistiska siffror. Om du sätter för höga förväntningar och saker och ting börjar gå åt fel håll när du väl är där ute och springer riskerar du att tappa motivationen och viljan att fortsätta helt och hållet. Det betyder inte att du inte kan ha ambitiösa målsättningar och vilja prestera ditt allra yttersta, utan bara att du ser till att alltsammans ryms inom en hyfsat rimlig ram avseende vad du tror att du kan åstadkomma (och bli sedan vän med vad det nu än är).
2. Lura inte dig själv att tro att det kommer bli lätt
Att genomföra ett ultralopp är bland det jobbigaste du någonsin kommer att göra. Förneka inte att det kommer att bli tufft och stundtals också göra ont och vara obekvämt (ibland bara lite, ibland hur mycket som helst). Ju fler ultralopp du springer, desto mer erfaren och van kommer du att bli – men för förstagångsultralöpare kan det i perioder kännas fullständigt övermäktigt när du går in din första svacka. Om du istället går in i loppet med inställningen att det kommer att vara jobbigt och det kommer att göra ont (eller åtminstone vara obekvämt) så kommer du att kunna hantera hela situationen så mycket bättre när saker och ting börjar kännas tuffa. När vi går in i ett lopp med attityden att det kommer bli lätt (i ett försök att peppa oss själva) är risken stor att du inte kommer att ha mental kraft att borra ner huvudet och fortsätta framåt när det blir jobbigt. Det är också viktigt att inte blanda ihop obehag och svårigheter under loppets gång med att du inte var ordentligt förberedd – dessa är inte samma sak alls.
3. Se till att njuta!
Efter alla månader av träning är det äntligen dags att fira! Så vad du än gör, se till att njuta där ute (åtminstone en smula). Det är lätt att glömma att det är helt och hållet frivilligt att delta i lopp, men om du antar attityden att loppet är själva firandet av all din hårda träning och allt jobb du har lagt ned så får du hjälp att omfamna det och låta bli att se det som något läskigt, obehagligt och alldeles för utmanande som du i stunden ångrar djupt att du någonsin anmälde dig till. Och glöm inte bort att le! Det kommer inte bara att få kroppen att slappna av utan också skicka en signal till varenda cell att du är precis där du vill vara – och fejka det om du behöver. Sådana leenden räknas också.
4. Ät och drick tillräckligt.
Du kommer ofrånkomligen att göra av med många kalorier och svettas ut många liter vatten under ett ultralopp, så det är av högsta vikt att du tar in tillräckligt av både vätska och energi. Sätt samman en energiplan på förhand för att se till att du verkligen får i dig det du behöver i form av vatten och kalorier – och var extra noga med att faktiskt följa den planen under den andra halvan av loppet. Ju tröttare du blir, desto snabbare kommer du vara att tänka “äsch, jag hoppar över den här gelen, jag orkar inte ta fram den ur västen”. Fall inte för denna frestelse, för det är just precis i de stunderna som du behöver en gel (eller något liknande) mer än någonsin. Och känner du dig trött och mentalt dränerad, ät något! Extra plus om du kan få i dig något lite annorlunda mot vad du har ätit mestadels fram till den tidpunkten. 9 gånger av 10 gör blodsockerhöjningen hela skillnaden och får dig tillbaka dit där du vill vara, både fysiskt och mentalt.
5. Tänk inte på den totala distansen
Stoppa dig själv direkt varenda gång som du kommer på dig själv med att tänka på det totala antalet kilometer som du har kvar att springa. Det är lätt hänt, och det är oerhört lätt att det dränerar oss på energi och gör att allt känns omöjligt. Dela istället upp loppet i mindre bitar. Dessa kan till exempel vara sträckorna mellan vätskestationer, 10 km-intervaller eller geografiska punkter (såsom orter, byar, vägar, broar och så vidare). Dessa mindre bitar kommer göra att loppet som helhet känns mycket mer hanterbart, eftersom du kan lägga allt mentalt fokus på att bara ta dig till nästa del och inte hela vägen till mållinjen. Och när mållinjen väl är nästa tillika sista punkt att nå, ja då kommer du att vara så redo att faktiskt njuta av resan hela vägen dit!
Click here for post in English: Ultra Marathon Race Day Tactics and Tips to Perform Your Best