Det går att hitta hundratals (om inte tusentals) tips, övningar och råd på tema löpteknik “out there”. Men i slutändan är det två saker som du kan göra för att förbättra din löpform och löpekonomi avsevärt. 

🏃‍♂️ Spring mer

Jepp. Ju mer du springer, desto bättre löpekonomi kommer du att utveckla. Och här är kontinuitet av största vikt. Det är bättre att sticka ut på kortare pass oftare än att köra längre pass mer sällan. Sex stycken pass om 7 km vardera är till exempel att föredra framför tre pass om 14 km vardera. Kroppen svarar mycket bra på regelbundenhet och frekvens, och resultaten kommer att (bland annat) visa sig i din löpform och -teknik.

💨 Spring fort

Något alldeles speciellt händer när farten ökar – kroppen lär sig hur den rekryterar rätt muskler för arbetet, ditt steg förlängs och förbättras automatiskt, din hållning stärks och överlag “klickar det” i löparkroppen på ett sätt som det inte gör när du “bara” springer lugnt. Det är dock viktigt att upprätthålla rätt balans mellan lätt och hård ansträngning och inte tolka detta som att all löpning bör vara snabb. Löpformen gynnas tveklöst av att springa fort, men majoriteten av din löpning ska fortfarande utföras i lugn, bekväm fart.

Tips: Testa på att lägga in “strides” eller stegringslopp ett par gånger i veckan. Strides är ett utmärkt sätt att få in de där finslipande effekterna av snabbare löpning utan att för den sakens skull vara särskilt påfrestande på kroppen.

Med allt det sagt finns förstås också ett par mindre saker att fokusera på (också) för att förbättra din löpform:

  1. Håll kroppen upprätt och tänk dig lång
  2. Slappna av i överkroppen, inklusive ansikte och axlar
  3. Se till att aktivt rekrytera dina sätesmuskler, särskilt under uppförslöpning

Alla löpare är olika och vad som fungerar för en behöver inte nödvändigtvis fungera för en annan. Det finns ingen “one size that fits all” när det kommer till att hitta den mest effektiva och perfekta löpformen. Men genom att fokusera på de områden som vi har tagit upp här kommer du att vara på god väg mot att hitta den metod som hjälper just dig att utveckla just din bästa löpform.

Senaste inläggen

Bli en del av vårt community med
10 000+ löpare och anmäl dig till vår mejllista. 

Få mejl varje vecka med träningstips, insikter och motiverande löppass för att bli en starkare löpare.

Leave a COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}