Nu är det snart dags för Kullamannen, Sveriges mest prestigefulla 100 miles-lopp. I samband med det passar vi på att dela med oss några tips och insikter från vår kompis Jakob Åberg, en svensk elitlöpare inom trail och ultra. Med bara några dagar kvar tills Jakob tar sig an 100 miles för första gången får vi en liten inblick i hur han har förberett sig – jätteroligt!
För de som inte har stött på eller hört om Jakob tidigare så har han haft ett fantastiskt år så här långt (dessutom är han en riktig kanonkille utanför löparspåret). Han har vunnit både High Coast Ultra 130 km och Sörmlands100 x Hoka 55 km, och har därutöver radat upp fina prestationer på olika distanser under hela säsongen. Jakob är tveklöst en löpare att hålla koll på, och vi ser verkligen fram emot att få heja på honom nu i helgen! Följ Jakob och lär känna honom bättre @jakobwaberg på Instagram.
Om du funderar på att springa Kullamannen, ett annat 100 miles-lopp eller en ultra i största allmänhet i framtiden så kommer här ett gäng kanonbra tips som du inte vill missa:
1. Inkludera långpass back-to-back
Planera för helger med långpass både lördag och söndag för att simulera den trötthet som du kommer att uppleva under de senare delarna av ett 100 miles-lopp. Jag har försökt att utnyttja lokala ultralopp för att göra det lite roligare – jag sprang SUM 50 km och 55 km vid Sörmlands100, och dagen före båda loppen körde jag ett 30 km lugnt långpass på stig. Träningen inför 100 miles handlar mycket om att öva på att springa på trötta ben.
2. Testa din plan för energi- och vätskeintag under träning.
Experimentera med olika energi- och vätskestrategier på de längre passen för att hitta vad som passar bäst för just dig, då det är helt avgörande att kunna få i sig ordentligt med energi för att kunna slutföra 100 miles. Ät aldrig något för första gången under loppet, utan se till att du har testat allt du stoppar i dig på förhand. Ingen vill att magen blir det som stoppar en när det väl är tävlingsdags.
3. Öva på att springa i mörker/på kvällen/på natten.
Eftersom Kullamannen är ett 100 miles-lopp som startar kl 18.00 här i Sverige i november så springer man i kolsvart mörker de första 14 timmarna. Det är därför viktigt att känna sig bekväm med att springa med pannlampa eller ficklampa och ge sig själv chans att anpassa sig till mörkerlöpning. Jag har kört ett par pass ensam i mörker för att åstadkomma just det.
4. Återhämtningen är avgörande.
Optimera återhämtningen genom att ta hela vilodagar, stretcha, göra andningsövningar, prioritera sömn och inkludera alternativträning. När kroppen får möjlighet till ordentlig återhämtning så minskar skaderisken avsevärt, och chanserna att tåla såväl träningen som loppet ökar. Jag har tvingat mig själv att vara lite uttråkad under träningen mot Kullamannen, just för att låta kroppen återhämta sig tillräckligt.
Träningen inför en ultra – särskilt en så utmanande ultra som just Kullamannen – kräver dedikation, tålighet och en uttänkt strategi. Och kom ihåg, som Jakob framhåller här ovan, att det inte bara handlar om milen man springer. Det handlar om planering, om specificitet och om att förbereda sig för det som gör just ditt lopp unikt – och kanske viktigast av allt, om återhämtning.