Om det är något som vi ofta återvänder till när det kommer till motivation, hålla igång sin träningsrutin och fortsätta utvecklas som löpare så är det vikten av att ha ett mål. 

Det målet kan se ut nästan hur som helst. Det kan handla om allt från att hålla sig skadefri till att slutföra ett visst lopp eller klara av en viss distans – här finns verkligen inga rätt eller fel svar. Men att ha det där målet eller ditt ‘varför’ kommer att hjälpa dig – hjälpa dig att göra jobbet, hjälpa dig att hålla löpningen glädjefylld och hjälpa dig att tro på dig själv.

Vi har satt ihop en liten steg-för-steg-guide för att assistera dig i din målsättning och hålla målet närvarande under träningsåret. Dessa tips kommer att ge dig den boost och det där lilla extra som du behöver för att kunna uppnå dina mål, upprätthålla motivationen och se till att löpningen känns rolig och givande. Här kommer de:

1. Bli på det klara med dina ambitioner

Börja med att fundera på vad du faktiskt vill åstadkomma med din löpning. Vill du springa fortare, springa längre distanser eller kanske förbättra din hälsa och ditt välmående? Vill du genomföra ett visst lopp eller ett särskilt äventyr? Vill du utmana dig själv på något nytt sätt? Eller kanske vill du “bara” ha roligt och låta löpningen agera avstressande? Dessa är alla värdefulla och legitima anledningar att dra på sig skorna dag ut och dag in.

2. Skriv ner ett specifikt mål

Skriv ner ditt mål i en mening, och formulera den gärna så specifikt som möjligt. Istället för att exempelvis skriva “jag vill springa ett fjällmaraton”, skriv “jag vill springa KIA Fjällmaraton den 6 augusti, och jag vill göra det under 5 1/2 timmar”.

3. Fastställ varför ditt mål faktiskt är viktigt för dig

Ta sedan ett ögonblick och fundera på varför ditt mål är viktigt för dig. Skriv ner alla fördelar/vinningar med att uppnå det, inklusive hur det kommer att få dig att känna dig. Detta kommer att hjälpa dig att upprätthålla motivationen och förbli fokuserad allt eftersom du jobbar mot ditt mål.

4. Bryt ner ditt mål i mindre steg

Bryt sedan ner målet i mindre steg. Tänk över vilka färdigheter du måste utveckla alternativt finslipa, vilka vanor som eventuellt måste förändras och vilken typ av förbättring/data som är relevant att hålla koll på. Skapa ett träningsprogram med realistiska delmål för att se till att du håller dig till planen. 

5. Delge någon ditt mål

Dela ditt mål med någon. Det behöver absolut inte basuneras ut via sociala medier, men att dela det med någon som du vet kommer stötta dig är ett oerhört kraftfullt verktyg för att göra jobbet och inte tappa fokus.

6. Återvänd till ditt mål ofta och håll det närvarande

Gå tillbaka till ditt formulerade mål regelbundet. Är du på banan? Gör du vad som krävs för att uppnå målet? Springer du rätt mängd och kör du de rätta passen? Justera din plan vid behov, baserat på hur du ligger till.

Att sätta ett mål för din löpning är avgörande för din förbättring som löpare 🚀 Genom att fundera på ditt ‘varför’, tydligt definiera ditt mål och skapa en plan för hur du ska ta dig dit – samt känna in kropp och knopp regelbundet längs vägen – så ger du dig själv de allra bästa förutsättningarna att lyckas.

Kom ihåg att bryta ner ditt mål i mindre delmål och steg som känns nåbara, och planera din träning noggrant därefter. Detta kommer att hjälpa dig med motivationen, hålla dig borta från skador och möjliggöra stadig förbättring mot slutmålet. Var inte rädd för att utmana dig själv – du kan åstadkomma stora ting med bara lite kunskap och dedikation.

Senaste inläggen

Bli en del av vårt community med
10 000+ löpare och anmäl dig till vår mejllista. 

Få mejl varje vecka med träningstips, insikter och motiverande löppass för att bli en starkare löpare.

Leave a COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}