Om du är någon som någon gång har dragit på dig en skada kommer du förmodligen att hålla med oss när vi säger att det är ett riktigt mörker. Och kan du inte relatera gissar vi att du inte är en löpare sedan många år – eftersom oavsett hur smart vi tränar så kommer majoriteten av oss svettälskande uthållighetsnissar dra på oss åtminstone en under vår idrottskarriär (och det gäller allt från motionärer till elitutövare).
Den mentala utmaningen med skador som kommer med idrottsskador tar sig uttryck på många sätt, och i det här inlägget kommer vi att ta upp de vanligaste samt lista en drös med hjälpsamma tips för att ta dig igenom alltsammans med den mentala hälsan i behåll.
Till att börja med kan det vara jobbigt när du upplever att du har tappat greppet om vardagen och ditt idrottsjag. För de som har sprungit rutinmässigt åtminstone ett tag är det vanligt att känna sig ofullständig och inte som sig själv när löpningen försvinner bort ur rutinen. Som löpare är vi också så vana vid att få de fysiologiska och känslomässiga effekterna som kommer med löpning – endorfinerna, stressreduceringen, den friska luften – att vi kan lida av bristen på dem också. Det gäller särskilt i de tidiga stadierna när vi kanske bara vilar och ser vart saker är på väg (till skillnad från senare stadier där du kanske har möjlighet att alternativträna).
Du kan också förlora din känsla av riktning i din träning. Ett träningsprogram på paus kan få dig att undra om du någonsin kommer att komma tillbaka till där du var och känna att dina drömmar och mål håller på att glida ur ditt grepp. Dessutom, om du till exempel brukade springa med vänner eller som en del av en löpargrupp och nu måste hålla dig borta från löparspåret, kan du påverkas både av det minskade sociala umgänget i vardagen men också drabbas av en känsla av utanförskap.
Tack och lov finns det en mängd med sätt att hantera dessa mentala utmaningar på och se till att du återvänder till löpningen med en känsla av balans, inifrån och ut. Här kommer de:
Ta en titt inombords
Börja med att ta en titt inåt. Tror du att du är någon som skulle gynnas av att hålla dig borta från allt vad löpning heter eller omge dig med så mycket löparrelaterat som möjligt under ditt skadeuppehåll? Fundera t.ex. på huruvida det skulle göra dig glad att vara funktionär på ett lopp eller om det bara skulle göra saken värre? Skulle det inspirera dig att lyssna på löparpoddar eller skulle det bara stressa dig? För somliga är det mycket bättre att hålla avstånd medan det för andra är bättre att förbli en aktiv medlem i gemenskapen – var ärlig mot dig själv för att hitta ditt svar.
Alternativträna
Låt oss gå vidare till alternativträning, detta utmärkta verktyg av ändlöst många skäl. Alternativträning – dvs. träning på andra sätt än din huvudidrott – kommer att hjälpa till att hålla din kropp stark OCH ge dig den där känslan av en aktiv livsstil, alla de positiva fysiologiska och känslomässiga effekterna som följer med fysisk aktivitet och också fylla det där behovet av gemenskap och socialt sammanhang. Se till att du väljer en aktivitet som tillgodoser det om du känner igen dig där.
Ta vara på din nyfunna fritid
Vårt tredje tips kanske låter lite märkligt, men vi vill uppmuntra dig att ta vara på din nyfunna fritid. Ja, att vara skadad är fortfarande ett totalt mörker, men du kan göra det bästa av situationen genom att komma ikapp med saker hemma som du har försummat, ägna tid åt att ta hand om dig själv och vårda dina relationer, för att nämna några delar av livet som ofta får stå tillbaka när det ska springas i tid och otid. Hängivna löpare är ofta drivna, målmedvetna individer som fungerar som bäst när det finns riktning och intention i livet – så se till att ditt innehåller en dos av det även under skadeupphållet.
Sakta ner
Vidare, medan rehabträning självklart är av stor vikt vill vi belysa att det skulle göra många av oss gott att ta ett steg tillbaka och tillåta ett något långsammare tempo i livet ett tag. Alla dagar behöver kanske inte innehålla det perfekta alternativträningspasset på gymmet, i slutändan. Läsa den där traven böcker som har legat och stirrat på dig i flera månader, jobba på tomten eller bara hänga med vänner räknas också. Människor är komplexa varelser och det finns många delar som behöver tas omhand. Ett perfekt exempel på detta är när traillöparen, skidalpinisten och superstjärnan Emelie Forsberg (läs vår intervju med Emelie här) slet av ett ligament i knät för några år sedan, och i princip sa att hon högg ved och jobbade på gården och inte ägnade träning i dess traditionella mening en tanke tills dess hon faktiskt var redo att köra igång på riktigt.
Tappa inte greppet om din idrottsidentitet
Och sist men inte minst, kanske det allra viktigaste tipset av de alla: sluta inte att tänka på dig själv som en löpare och idrottare. Gör allt i din makt för att inte tappa greppet om din idrottsidentitet. När du tänker på dig själv som en löpare och idrottare är det mycket lättare att undvika negativa inre dialoger, utföra nödvändigt rehabarbete och prioritera att faktiskt träffa läkare, terapeuter och andra experter vid behov. Du kommer att fortsätta att vara dedikerad till dina mål och drömmar, förbli motiverad och hålla kontakten med löparcommunityt och överlag stärka dig själv bara genom att just se på dig själv som en idrottare. Lita på oss. (I alla avseenden, men lite extra mycket här.)
Oavsett om du är skadad just nu, har varit skadad förut, fasar för dagen då det är din tur eller bara tycker om att läsa löparcontent så hejar vi och tror på dig – särskilt när du behöver det som mest. Spring lugnt!
Click here for post in English: How to Stay Sane When Dealing With a Running Injury