Elitmaratonlöpare fokuserar ofta på ett stort A-lopp per år, där de skräddarsyr träningen specifikt för det målet. Andra löpare planerar för en hel säsongs tävlande med flertalet A-, B- och C-lopp. Så vilket angreppssätt är rätt för dig? I det här blogginlägget djupdyker vi ner i B-målens förlovade land och diskuterar deras fördelar och nackdelar, samt hur du bäst använder dem i din löpning.

Men låt oss först avhandla vad ett B-lopp ens är. 

Ett B-lopp är helt enkelt ett sekundärt mål och inte din främsta prioritet för säsongen. Det är ofta distansmässigt kortare och kan agera perfekt “tune-up” eller avstämning inför ditt primära mål.


Fördelar med att planera in B-lopp

  1. Bra övning inför ditt huvudlopp: Ett B-lopp ger tillfälle att experimentera med och testa vad som funkar vad gäller t.ex. farthållning, energiintag och vätskebalans utan att riskera ditt huvudmål.
  1. Bygger självförtroende: Om du genomför ett B-lopp på ett för dig tillfredsställande sätt kommer ditt självförtroende tveklöst att öka, och du kommer att känna större tillit till såväl fysisk form som mental kapacitet.
  1. Håller träningen på banan: Med ett B-lopp på agendan är det lättare att upprätthålla motivationen och behålla fokus under träningen.
  1. Utgör ett fantastiskt träningspass: B-lopp utgör ypperliga träningstillfällen som kan förbättra din fysiska form avsevärt.

Nackdelar med att planera in B-lopp

  1. Skaderisk: När du lägger till ett B-lopp lägger du också till skaderisk i och med den ökade påfrestningen på kroppen.
  1. Risk för överträning: Planerar du in ett B-lopp ökar risken för överträning, och då särskilt om du inte ser till att du har adekvat återhämtningstid mellan loppen.
  1. Avskräckande: Ett B-mål som blir till en besvikelse kan påverka ditt mentala tillstånd negativt inför och under ditt A-lopp.
  1. Lägre träningsmängd: B-lopp kräver sin återhämtning, vilket kan leda till 1-3 veckors lägre träningsvolym.

Så hur får man ut mesta möjliga från ett B-lopp?

  1. Distans: Välj ett B-lopp som är kortare i distans och kompletterar ditt huvudmål snarare än utgör hela; sikta på halva till två tredjedelar av distansen. Om du till exempel tränar inför ett maraton är ett halvmaraton som B-mål ett utmärkt val. Tränar du istället inför ett 100 km-lopp passar ett 50 km-lopp perfekt.
  2. Terräng: Sikta in dig på ett B-lopp som går av stapeln i liknande terräng som ditt huvudlopp, så att du får bästa möjliga hjälp att förbereda dig inför de specifika utmaningarna som väntar dig då.
  3. Timing: Planera in ditt B-lopp tillräckligt långt bort från ditt A-lopp så att det finns tid till återhämtning och justeringar i din träning.

Sammanfattningsvis kan du dra stor nytta av att planera in ett (eller flera) B-lopp i ditt tränings- och tävlingsprogram. Om saker och ting inte går din väg under B-loppet är det inte hela världen utan kan bli till en värdefull erfarenhet som kan guida dig framåt i din fortsatta träning. Om ditt B-lopp går helt enligt plan, å andra sidan, kan det bli till en fantastisk självförtroendeboost som ger dig en ordentlig skjuts dig framåt och uppåt mot ditt A-mål.

Senaste inläggen

Bli en del av vårt community med
10 000+ löpare och anmäl dig till vår mejllista. 

Få mejl varje vecka med träningstips, insikter och motiverande löppass för att bli en starkare löpare.

Leave a COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}