Kristin, som så många av oss, fick lov att ta ett kliv tillbaka från löpningen när livet och dess andra prioriteringar kom emellan. När hon först hörde av sig till oss var hennes önskan glasklar: att återuppta löpningen och bygga upp en stark kropp efter en graviditet och flera skador… och det gärna i harmoni med livet som småbarnsförälder.

Hon körde då ett par rundor på 2-3 km i veckan och hade problem att hitta tillbaka till kroppen och hålla sig skadefri efter sonens födsel, och sökte guidning för att bli sitt forna starka, snabba löparjag igen. Hennes ambitiösa mål när vi talades vid första gången i början på året var att springa ett fjällmaraton den här sommaren.

… så, låt oss spola fram 6 månader – och gissa vad? Hon sprang Kia Fjällmaraton 45k för ett par veckor sedan! Kristin ställde sig på startlinjen full av självförtroende, trygg i att hon hade gjort allt i hennes makt för att få en bra dag på fjället, och korsade mållinjen med ett stort leende på läpparna. Givetvis var hon trött, men kände sig stark i kroppen, kapabel och redo för mer. Det var en rakt igenom fantastisk dag för såväl adept som coach! 

Vi bad Kristin lista några träningstips (hämtade från hennes träning fram till loppet) som hon upplever spelade extra stor roll i att hon uppnådde sitt mål, och så här ser de ut:

”Consistency is key”

Även om jag bara var bekväm med att springa 2-3 km per pass i början så var det genom att hitta regelbundenhet och rutin som gjorde min kropp uthållig, robust och stark. Kortare, mer frekventa pass har visat sig vara en mycket mer effektiv approach än långa, mer infrekventa pass.

Tillit

Jag har lärt mig att min kropp tål mer än jag tror. Efter år med upprepade skador, den ena grejen efter den andra, slutade jag att tro på mig själv och min kropp, men genom träningen inför det här loppet och att jobba med Sophia har jag återfått tron på mig själv. Jag har också lärt mig att aktiv återhämtning och kortare pass ofta är bättre för kroppen än att vänta ut och sitta still tills dess att ”återhämtningen är klar”.

Rörlighet och flexibilitet

Jag trodde att styrketräning var det absolut viktigaste att fokusera på bortom själva löpningen, men det finns så otroligt mycket att hämta från rörlighets- och flexibilitetsträning, och då särskilt stretching. Att inkludera specifika stretchövningar för att både förebygga och mota bort småskador och diverse krämpor har spelat en avgörande roll! Istället för att bara göra tåhävningar för att motverka hälseneproblem har jag börjat att stretcha själva hälsenan och musklerna omkring, och det är så effektivt! Samma sak med knäsmärta, som försvinner bort när jag stretchar lårmusklerna. Magiskt!

Tack, Kristin, för att du delar med dig av dina träningsinsikter och stort, stort grattis till din finfina prestation på Fjällmaraton och ditt uppnådda mål. Du är grym!

Senaste inläggen

Bli en del av vårt community med
10 000+ löpare och anmäl dig till vår mejllista. 

Få mejl varje vecka med träningstips, insikter och motiverande löppass för att bli en starkare löpare.

Leave a COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}