Denna recension har skrivits i egenskap av ambassadörer för Icebug och vi har mottagit skorna som del av vårt ambassadörskap.

Jag visste att jag skulle behöva ett par nya dubbskor till den här vintern. Mina gamla gav upp redan för två år sedan, och för de som följer vår blogg minns ni att jag både var gravid och rehabade en stressfraktur förra vintern – ja, vintern 19-20, alltså, som ju egentligen bara var en enda lång dassig höst. Hur som helst bävade jag lite för att skaffa nya, eftersom jag upplever att dubbskor är lite tuffare mot foten, tar en stund att springa in och ofta innebär lite suck och stön från min sida. Varför detta krångel? Jo, jag har världshistoriens benigaste fötter. Det finns liksom inget bolster någonstans, så allt som är hårdare än en raggsocka kan jag lita på kommer gnaga ilsket någonstans.

Men så fick jag hem Pytho, och kände direkt: det här är andra bullar. Visst är känslan överlag något stelare än en vanlig sko, men det får man räkna med när det handlar om vintermodeller som är vattenavvisande och ska hålla värmen. Och redan efter en vecka kändes det som att följsamheten kickat in, så det har inte varit en segdragen process att nöta in dem.

En av många fina grejer med Pytho är att dubbarna är dynamiska, vilket betyder att de sjunker in i sulan en aning om du t.ex. springer en bit på asfalt. Vi springer majoriteten av våra löpturer på stig och grusväg, men visst blir det några transportsträckor på asfalt här och där – skönt att vara bekväm även då, och inte behöva tveka inför skovalet vid blandat underlag.

Tåboxen är härligt generös vilket ger tårna fritt spelrum. Det tycker jag alltid är skönt och att föredra, men extra mycket vintertid – kalla tår uppstår för mig egentligen bara om de inte har plats och möjlighet att röra på sig. Lågt drop är ett annat karaktärsdrag, vilket också faller mig i smaken. Jag drar mig alltid åt mer minimalistiska löparskor, och dessa känns verkligen som en dubbad vintermodell som passar in på den beskrivningen. Och precis som den officiella produktinformationen antyder: det här är en sko lämpad för långpass! Det känns faktiskt precis just så – inte att korta löpturer inte funkar, utan att bekvämligheten som man letar efter i långpasskor finns. Jag har redan avverkat ett par stycken längre turer, och hade inte vågat drömma om att fötterna skulle trivas så bra som de gör. Dock är det bra att komma ihåg att löparskor för vintern tar en liten stund att springa in – känns det oformligt och stelt inledningsvis är det bara att härda ut, för följsamheten kommer garanterat att komma.

Yttersula

Yttersulan har 17 stycken dynamiska karbidståldubbar, vilket innebär att de anpassar sig efter underlaget. Det, i sin tur, betyder att du kan springa på allt från torr asfalt till snö och is utan att märka nämnvärd skillnad.

Mellansula

Den här skon hamnar någonstans kring medel vad gäller dämpning och har relativt lågt drop (5 mm), vilket ger både god markkontakt samt bekvämlighet även på långpassen.

Ovandel

Ovandelen är slitstark och tålig, och även om den inte är gjord av goretex så är den vattenavvisande och absorberar inte något vatten alls. Mina fötter är alltid torra när jag kommer hem efter en löptur i snö – ja, om jag hållit mig borta från oplogat och djupa partier förstås. TPU-mudguards ger ytterligare skydd.

Passform

Jag har normalt storlek 40 eller 40.5 i Icebugs skor och medan jag kunde ha kört på 40 här så valde jag 40.5 eftersom de ger mig lite mer utrymme för en tjock ullstrumpa på de extra kalla dagarna. Det är värt att komma ihåg när du väljer din storlek.

Sammanfattningsvis, så kommer jag vara mina Pytho trogen om vintrarna – greppet är förstklassigt oavsett underlag, de torkar snabbt om de blir blöta (t.ex. när snö letar sig in uppifrån ankeln) och komforten är där den ska vara. Den lätta vikten hör också till mina favoritegenskaper. Dessutom tycker jag att de är riktigt snygga!

Glöm heller inte bort att det ibland tar några löpturer innan ett par skor känns perfekta – och att du kan lösa en del komfortproblem själv för att få den ultimata känslan! Jag och mina beniga fötter har testat mycket genom åren (uppklippta hälkappor, been there!), och jag drar mig inte för att peta ner lite extra vaddering (en ihoprullad bebisvante är ett hett tips) om jag känner att något klämmer någonstans. Det är viktigt att skorna sitter skönt och blir använda, och lika viktigt att komma ihåg att alla fötter ser olika ut. Med det sagt, så är jag otroligt glad och nöjd över hur mina fötter mår efter ett par veckors löpning i Pytho – och lika glad och nöjd över att det är riktigt vinterväder att njuta av dem i!

Står du i valet och kvalet om du kan och vill fortsätta med löpningen nu när det är kallt och snöigt? Då kanske denna Guide till vinterlöpning kan vara av intresse. Och har du några funderingar kring några av Icebugs skor så svarar vi hemskt gärna – bara kommentera nedan alternativt skicka oss ett mail med dina frågor. Det var allt – fortsätt spring vintern igenom!

Specifikationer

Vikt: 320 g (Herr) / 262 g (Dam)
Drop: 5 mm
Mer information: Icebug.com

Click here for post in English: Review: Icebug Pytho5 BUGrip


Senaste inläggen

Bli en del av vårt community med
10 000+ löpare och anmäl dig till vår mejllista. 

Få mejl varje vecka med träningstips, insikter och motiverande löppass för att bli en starkare löpare.

Leave a COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}