Close up of running shoes in the grass.

Denna recension har skrivits i egenskap av ambassadörer för Icebug och vi har mottagit skorna som del av vårt ambassadörskap.

Jag har precis kommit tillbaka hem efter ett långpass på 30 km, vilket sprangs i Icebugs nya OutRun-modell, och vad kan jag säga? Det är precis här som denna sko riktigt briljerar. Jag har använt dessa i tre veckor nu, och har därmed haft möjlighet att både gå (springa) in dem och testa dem på olika sorters underlag. Här där jag bor, på ön Yxlan i Stockholms skärgård, springer jag på och i allt från asfalt, grusväg och traktorväg till breda, lättsprungna stigar, teknisk terräng med mycket rötter och stenar och stora klippor, och en vanlig runda innebär en dos av alltihop – även om jag personligen försöker undvika så mycket asfalt jag bara kan. Denna sko, med den inte alltför aggressiva yttersulan och generöst med dämpning, flyter smidigt från stig till väg och tillbaka till stig igen, utan att göra avkall på varken grepp eller stabilitet. Men med allt det sagt, så är det ändå inte det jag tycker mest om i sammanhanget. Nej, det är att Icebug kallar den ”världens mest hållbara trailsko” och att de har goda skäl att göra så. OutRun har en överdel som är tillverkad av 100% återvunnen PET-polyester, återvunnen gummi i yttersulan och en mellansula bestående av 20% alger. Oavsett den fantastiska statistiken, dock, så tycker jag att det riktiga testet – när det handlar om en skos hållbarhet – är 1. om du faktiskt använder den och 2. om den håller länge. Enbart tiden kan utvisa huruvida den håller länge, men jag ser definitivt mig själv använda denna sko mycket.

Yttersula

RB9X-yttersula gjord av återvunnen gummi, med en ny mönsterdesign. Har 4 mm mönsterdjup, vilket gör att skon blir perfekt för blandad terräng, med okomplicerad övergång mellan väg och stig. Yttersulan kommer framförallt till sin rätt på otekniska stigar och traktorvägar, men bistår med klart godkänt grepp i mer teknisk terräng också, där rötter och stenar avlöser varandra. Det har varit torrt häromkring de senaste veckorna så jag har inte riktigt haft möjlighet att testa skorna i leriga förhållanden, men med tanke på det relativt anonyma mönsterdjupet föreställer jag mig att dessa kanske inte är ideala när det är riktigt geggigt ute.

Mellansula

Vad gäller dämpningen hamnar dessa någonstans i mitten på spektrumet för mig. Utan att bli onödigt höga så bidrar mellansulan med lagom support, helt enkelt, och ger en mjuk fotisättning och lite skön studs i frånskjutet. Om du har testat Icebugs NewRun, så har dessa två modeller en liknande känsla i det här avseendet. Skon har därtill en ”rock shield” i framdelen som ger ytterligare skydd mot vassa stenar och rötter.

Ovandel

Ovandelen är tillverkad av 100% återvunnen PET-polyester från plastflaskor och textilrester, samt är utrustad med en TPU-mudguard för extra skydd. Och visserligen har jag inte använt dem tillräckligt länge för att kunna uttala mig om hållbarheten på den, men känslan är att den är väldigt slitstark.

Passform

En generös tåbox ger plats åt tårna att riktigt breda ut sig, men passformen är ändå perfekt åtsittande i framdelen. Passformen är även den väldigt lik Icebug NewRuns, skulle jag säga. Det tar ungefär 50 km att gå (springa) in dessa, så de kommer att kännas aningen stela till en början, men efter en kort tid passa som handen i handsken.

Jag kan se hur dessa kommer bli mina go-to-skor för långpass och diverse lugnare pass, särskilt om jag håller mig främst i lättsprungen terräng och längs grusvägar. Komfort är ledordet här. Medan skon visserligen skulle fungera i alla olika sammanhang, så har jag en känsla av att jag skulle välja en annan modell för väldigt teknisk terräng samt intervaller/fartpass. Jag kan också med lätthet se att jag kommer använda dem för skogspromenader runt där vi bor. Jag brukade springa mycket i Salomon-skor förut, och om det eventuellt är hjälpsamt med jämförelser här så skulle jag säga att dessa känns väldigt lika Salomon Sense Ride. (För referens så har jag stl 43 1/3 i Salomon Sense Ride och stl 43 i Icebug OutRun.)

Specifikationer

Vikt: 305 g (Herr) / 265 g (Dam)
Drop: 7 mm
Mer information: Icebug.com

Click here for post in English: Review: Icebug OutRun


Senaste inläggen

Bli en del av vårt community med
10 000+ löpare och anmäl dig till vår mejllista. 

Få mejl varje vecka med träningstips, insikter och motiverande löppass för att bli en starkare löpare.

Leave a COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}