Denna recension har skrivits i egenskap av ambassadörer för Icebug och vi har mottagit skorna som del av vårt ambassadörskap.

När vi hörde att Icebug skulle komma att lansera en sko denna sommar som designats i samarbete med Tove Alexandersson blev vi förstås extremt exalterade. Hon är en stor förebild och idol för oss – en orienteringsvärldsmästare, skyrunner och ett stort uthållighetsidrottsfenomen – och vi visste såklart att vi skulle vilja testa skon som hon hjälpt till att ta fram. Capra marknadsförs inte helt överraskande som en skyrunning-sko, vilket helt enkelt betyder att skon är framtagen för snabb löpning i bergsmiljö, med långa, branta upp- och nedförslöpor och mycket utmanande teknisk terräng. Sophia och jag har båda sprungit vår beskärda del av bergslopp här i Sverige – KIA Fjällmaraton nu senast – och vi tror definitivt att dessa skor skulle vara perfekta för till exempel det loppet.

Vad är det då vi söker i en sko som passar för bergslöpning? Ja, en som är tålig, väger lite och känns trygg i teknisk terräng, framförallt, och Capra möter samtliga krav. Ovandelen känns stadig och borde rimligtvis kunna utstå en hel del, samt skydda fötterna från flygande stenar och utstickande grenar. Med en s.k. ”rock shield” i mellansulan hålls dessutom framfoten skyddad. Sulan som helhet har bra grepp och kan hantera det mesta i terrängväg.

Dessa skor är också snabba, följsamma och lättviktiga, vilket gör det lite enklare att navigera långa nedförslöpor, rötter, stenar och klippor. Visserligen bor vi inte i fjällen, men jag använder dem på många av mina snabbare pass och intervallsessioner liksom när jag springer i mer teknisk terräng här på vår ö.

En annan detalj som man kanske inte tänker på omedelbart när det gäller löparskor är huruvida de dränerar väl. När man springer i bergsmiljö är det onekligen vanligt att stöta på såväl vattendrag som myrar, där fötterna oundvikligen kommer att bli blöta. I dessa situationer behöver du skor som dränerar väl – och dessa gör just det. Medan vi saknar myrar just där vi bor så har jag rykte om mig att hoppa i havet med skor och allt på, direkt efter en löptur under varma sommardagar, och sedan springa de resterande 500 metrarna hem. Detta är inte bara ett fiffigt sätt att kyla ner sig på, utan också att hålla skorna rena 🙂

Yttersula

RB9X-yttersula gjord av återvunnen gummi. Har 3.5 mm mösterdjup med stora ytor av markkontakt, vilket bidrar till riktigt tryggt grepp över stenar, rötter och klippor.

Mellansula

Jag skulle vilja kalla dämpningen i denna sko lekfull. Den är följsam och ger en skönt studsig känsla, vilket bidrar till att skon känns snabb att springa i. Därtill har skon en ”rock shield” i framdelen som ger ytterligare skydd mot vassa stenar och rötter som man landar på.

Ovandel

Ovandelen är tillverkad av 100% återvunnen PET-polyester från plastflaskor och textilrester, samt är utrustad med en TPU-mudguard för extra skydd. Den framstår som tämligen tålig, och kommer skydda dina fötter från vassa stenar och grenar/kvistar/rötter.

Passform

Passformen är något smalare än modellen Outrun (vilken recenserades här nyligen), men har fortfarande tillräckligt med utrymme i tåboxen. Icebug rekommenderar att gå upp en halv storlek jämfört med din vanliga, och jag testade både min vanliga 43 samt en 44:a och hade svårt att bestämma mig, men valde 44 och är väldigt nöjd med det.

Medan dessa skor riktigt glänser i bergen och på tekniska, smala stigar så använder jag dem till allt, i slutändan. För det mesta roterar jag mellan mina skor och greppar de som är torrast för tillfället. Det som jag gillar allra mest med Capra är att de är jäkligt sköna redan när man sticker iväg, lättviktiga och greppar fint i tekniska partier. Jag brukade springa mycket i Salomon-skor förut och om jag vågar mig på en jämförelse så skulle jag säga att dessa är lika modellen S/Lab Sense 7, vilken är deras lättviktiga sko för terränglopp. Jag tänkte att det kunde vara kul att lista några av de lopp här i Sverige som vi antingen genomfört eller planerar att delta i som jag tror att Capra-modellen skulle passa perfekt för. Dessa skulle i så fall vara KIA Fjällmaraton, vilket Sophia och jag sprang som duo förra året, Vemdalen Fjällmaraton, vilket var vår introduktion till svensk bergs- och myrlöpning 2017, och Höga Kusten Trail, vilket Sophia kom trea i förra hösten. Vi rekommenderar alla dessa varmt, så skynda till anmälan!

Specifikationer

Vikt: 285 g (Herr) / 240 g (Dam)
Drop: 7 mm
Mer information: Icebug.com

Click here for post in English: Review: Icebug Capra


Senaste inläggen

Bli en del av vårt community med
10 000+ löpare och anmäl dig till vår mejllista. 

Få mejl varje vecka med träningstips, insikter och motiverande löppass för att bli en starkare löpare.

Leave a COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}